bloemetjes en bijtjes

Help onze bijen en zaai gratis een kleurrijke bloemenweide!

Tekort aan bijen

Het warmere weer zorgt ervoor dat mensen opgewekt worden en ook voor bijen en vlinders is dat hét moment dat ze weer actief worden. De wereld kampt al enige tijd met het probleem dat de bijenpopulatie steeds blijft afnemen. Door gebrek aan stuifmeel in de zomer kunnen deze insecten onvoldoende reserves aanleggen voor de winter waardoor er heel wat verzwakken en sterven. Bijensterfte zorgt ervoor dat er in het voorjaar te weinig bijen aanwezig zijn om al de bloesems te bestuiven. Fruitkwekers en akkerbouwers ondervinden daardoor heel wat economische schade.

Zaai mee dankzij gratis zaaimengsel

Om de biodiversiteit te bevorderen stelt de stad gratis verschillende zaadmengsel ter beschikking aan de inwoners. Dit zijn zeer kleurrijk en uitbundig bloemenmengsels met éénjarige en meerjarige soorten en hoge en lage planten. Bij inzaai in april of mei, geniet je tegen de zomer van een prachtige bloemenweide. Het vrolijke gezoem en gefladder krijg je er voor niks bij!

Wat kan je doen?

Ook al kan je maar enkele vierkante meters inzaaien, deze zone zal heel wat kwalitatief stuifmeel leveren voor deze nuttige insecten en ook zaden voor vogels. Vanaf mei tot de eerste vorst staan er continu bloemen in bloei. De grond losmaken is voldoende om te kunnen zaaien. Bemesten is niet nodig.

Het volgend voorjaar volstaat het om dit stuk te maaien en het maaisel af te voeren. Dit gebeurt best in februari of maart zodat de vogels in de winter nog van de zaden kunnen smullen.
 

Hoe werkt het?

1. Kies je zaadmengsel 

Gezien het grote succes van de bloemenmengsels in Bree zijn wij jammer genoeg volledig uitverkocht!

In het voorjaar van 2022 zullen we weer nieuw bloemenzaad hebben om te verdelen.

2. Vul het bestelformulier in voor een gratis bestelling.

3. Je krijgt een afspraak om je zaadmengsel op te halen in het stadhuis.

Veel zaaiplezier!