corona-update van 5 februari

Op het overlegcomité van vandaag, 5 februari, werd beslist dat de kappers vanaf 13 februari onder zeer strikte omstandigheden kunnen heropenen, ook buitenactiviteiten in dierenparken zijn vanaf dan toegelaten.

Het aantal besmettingen toont sinds december een stabiele evolutie. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt licht. Intussen blijft het nodig om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom blijft het belangrijk om de maatregelen goed op de volgen en steeds voorzichtig te blijven. 

kappers en andere contactberoepen

Volgende zaterdag, op 13 februari, mogen kappers de eerste klanten weer verwelkomen.

Overige contactberoepen naast kappers, zoals masseurs, schoonheidsspecialisten en tatoeëerders, mogen op maandag 1 maart weer de deuren openen.

Ze moeten zich wel aan zeer strikte voorwaarden houden: 

  • Wachttijd van 10 minuten tussen twee behandelingen, voldoende voor de reiniging en desinfectie van de behandelingsruimte
  • Verplichting om te werken op afspraak
  • Klanten moeten buiten wachten
  • Voorzien van voldoende ventilatie, bijvoorbeeld ramen en deuren open
  • Dienstverlening aan huis blijft verboden

buitenactiviteiten in dierenparken

Dierentuinen mogen vanaf 13 februari openen en dit volgens dezelfde regels als de natuurparken. Dat betekent onder meer dat enkel buitenactiviteiten zijn toegelaten en er strikte toegangscontrole plaatsvindt.

immo

Wie een woning wil kopen of huren, zal vanaf 13 februari weer op huisbezoek gaan. Immokantoren krijgen de toestemming om weer klanten mee te nemen, zo heeft het overlegcomité beslist.

vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings

Vakantiehuizen in vakantieparken, bungalowparken en campings mogen vanaf 8 februari heropenen onder dezelfde beperkende voorwaarden als andere logiesvormen. Dit betekent onder meer dat zij hun restaurants, drankgelegenheden en andere gemeenschappelijke faciliteiten gesloten moeten houden.

alle andere maatregelen

De coronamaatregelen die op 28 oktober zijn vastgelegd, worden verlengd tot 1 april. Tussentijdse beslissingen of herzieningen zijn wel mogelijk.