kinderklimaatraad lanceert Bree Shopper

Sinds vorig schooljaar heeft Bree een eigen kinderklimaatraad! Enkele leerlingen van onze GO! Klimaatschool en van Basisschool Don Bosco Gerdingen brengen op regelmatige tijdstippen hun adviezen inzake klimaataangelegenheden over aan het stadsbestuur. Ze houden de vinger aan de pols op hun respectievelijke groene speelplaatsen, maar denken ook verder na wat ‘grote mensen’ a.k.a. alle inwoners van hun stad kunnen doen voor een beter klimaat.

Voor hun eerste concrete campagne slaan ze de handen in mekaar met onze middenstandsorganisatie Bree Beleven en lanceren ze een knappe én duurzame boodschappentas, de Bree-Shopper. Eindejaarshoppers hebben zo geen vervuilende plastic zakjes meer nodig en krijgen bovendien dubbele punten op hun spaarkaart van de eindejaarsactie. Win-win! Alle leerlingen van het 5e en 6e leerjaar van alle basisscholen van Bree krijgen van de kinderklimaatraad een Bree-Shopper om het goede voorbeeld te geven.

Vèè sjeijen ût möt de plastieke tût! prijkt er trots op de opplooibare, herbruikbare tasje in de vorm van een aardbei, kiwi of appelsientje. Dit betekent zoveel als: we stoppen met plastic zakjes! De leden van de klimaatraad zijn alvast overtuigd dat de smakelijke shopper met niet te missen slogan in het Brees dialect een goede reminder voor al hun stadsgenoten is: “Wij werken zelf al veel rond het thema natuur en organiseren zelfs een afvalarm carnaval en schoolfeest. Toch zien we die ‘slechte plastiek’ overal rondom ons opduiken. Grote mensen vergeten wel eens wat het schadelijk effect is op de natuur, dier en mens. Het leek ons daarom handig om in de eindejaarsperiode, wanneer er veel gewinkeld wordt, dit nog eens onder de aandacht te brengen.”

Wie zijn of haar best doet voor het klimaat mag beloond worden. Extra stempels uitdelen was het idee van middenstandsvereniging Bree Beleven. “Onze winkeliers van Bree geven zelf al jarenlang het goede voorbeeld en delen eigen herbruikbare tassen aan hun klanten uit,” licht burgemeester Liesbeth Van der Auwera trots toe. “Samen met de leerlingen van de kinderklimaatraad roepen wij iedereen op om deze niet in de kast te laten liggen, maar altijd mee te nemen als je gaat winkelen. Hopelijk zien we ook onze ludieke Bree-Shopper vaak terug aan de toonbanken dit najaar!”

Zo sluit Bree 2019 graag af met een grote traktatie voor trouwe klanten tijdens de eindejaarsactie ‘Bree Wintert’ die loopt van 1 t.e.m. 31 december: iedereen die komt shoppen met een herbruikbare winkeltas krijgt dubbele stempels op zijn stempelkaart en maakt kans op 5.000 € aan cadeaubonnen. Dit geldt zowel voor de knappe zakjes die vandaag gelanceerd werden als eender welke andere duurzame, herbruikbare winkeltas.

Peter Housen, voorzitter van middenstandsvereniging Bree Beleven legt uit waarom lokaal winkelen sowieso milieubewust is: “Omdat je verplaatsingen of leveringen uitspaart, zorg je voor minder luchtvervuiling en verpakkingsafval. Maar ook in jobs voor Breeënaren of sponsoring voor Breese evenementen betaalt lokaal shoppen zich terug. Mensen zijn zich daar misschien niet altijd bewust van maar ondernemers van hier zorgen voor de sfeer in onze stad! Wij zijn blij om via deze actie het milieu en lokaal winkelen te promoten.”

De kinderklimaatraad en de middenstandsverenigingen zagen ook nog andere mogelijke topics om verder rond samen te werken. Zo werden er ideeën uitgewisseld over autoloze zondagen en bewuster omgaan met openbare vuilnisbakken. Wij kijken er naar uit om meer nieuws uit deze hoek te vernemen!