steunmaatregelen ondernemers in coronacrisis

Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) is het aanspreekpunt van de Vlaamse overheid om vragen te beantwoorden van ondernemers die economische schade ondervinden door het coronavirus. Dankzij premies, beschermingsmechanismen of versoepeling van betalingsverplichtingen, kunnen ondernemers namelijk een financieringsnood overbruggen. Hieronder bieden we een overzicht van de voornaamste Vlaamse steunmaatregelen en initiatieven voor ondernemers.

steunmaatregelen van de Vlaamse Regering 

Handelshuurlening

De Vlaamse Regering voorziet een handelshuurlening voor ondernemingen die door de coronamaatregelen moeilijk hun handelshuur kunnen betalen. Deze lening kan nog tot 1 maart 2020 aangevraagd worden.


Vlaams Beschermingsmechanisme

Het Vlaams Beschermingsmechanisme vervangt dit najaar de corona hinderpremie van het voorjaar. Ondernemingen die door de coronamaatregelen een omzetverlies van minstens 60% hebben, of verplicht moeten sluiten kunnen steun krijgen voor de periode 1 oktober – 15 november en daarna ook voor de periode 16 november – 31 december


Winwinlening

De Vlaamse Regering wil tijdens de coronacrisis het slapend geld van de Vlaming activeren en inzetten om kmo’s te versterken. Daarom wordt de populaire winwinlening van PMV/z uitgebreid en versoepeld.


Vlaamse Kredietbemiddelaar

Wanneer de communicatie tussen de ondernemer en de bank niet vlot verloopt, kan de Vlaamse Kredietbemiddelaar te hulp komen. Deze dienst tracht met een neutrale aanpak mee te werken aan een oplossing voor financieringsproblemen.

 

Specifieke steun voor de event-, cultuur- en horecasector

Ondernemers werkzaam in de sectoren cultuur, horeca en evenementen worden zwaar getroffen door het coronavirus. Naast meer algemene, federale maatregelen zoals

worden voor deze noodlijdende sectoren ook specifieke maatregelen gecreëerd of versoepeld. Denk maar aan een maand gratis auteursrechten, de culturele activiteitenpremie en de uitbetaling van de eindejaarspremie voor horecapersoneel.

Voor deze sectoren biedt VLAIO een overzicht van steun in de Subsidiedatabank:

 

Alle steunmaatregelen via de VLAIO-kanalen

VLAIO bundelt alle steunmaatregelen voor ondernemers van de Vlaamse overheid, maar ook van andere overheden en instanties, op

 

Meer info

  • Met concrete vragen kunnen ondernemers steeds terecht bij het VLAIO Contact Center, dagelijks bereikbaar via WhatsApp of tel op 0800 20 555.

 

  • Vragen over wie verplicht moet sluiten of welke activiteiten zijn toegelaten, stel je best aan FOD Economie, te bereiken via 0800 120 33 en op www.infocoronavirus.be

 

  • Ondernemers blijven ook steeds op de hoogte van de laatste subsidies, initiatieven en steunmaatregelen door zich in te schrijven op de VLAIO nieuwsbrief, maar ook door VLAIO’s Facebook, Twitter of LinkedIn te volgen.

 

toelichting minister Hilde Crevits