Steenuil
Met een lengte van 20 tot 27 cm is de steenuil de op 1 na kleinste uil, dit is kleiner dan een gemiddelde merel. Het is een bruingrijze, wit gevlekte en -gestreepte vogel met een korte staart en vleugels. Je kan de uil ook herkennen aan zijn opvallende, grote, gele ogen.
Het favoriete leefgebied van de steenuil is een halfopen agrarisch landschap met enkele houtkanten en grote bomen enerzijds en anderzijds een grote oppervlakte aan grasland of andere korte vegetatie. De grote bomen en houtkanten gebruikt de steenuil voor nestgelegenheid, om zich te verschuilen en te gebruiken als uitkijkpost.
Zoals het uilen typeert is de steenuil een nachtroofvogel, op zijn menu staan veldmuizen, andere kleine zoogdieren, kleine vogels en in mindere maten reptielen, amfibieën, insecten en regenwormen. Jagen doet de steenuil het liefst bij schemering of 's nachts. Tijdens de broedperiode laat hij zich ook overdag verleiden door een lekkere hap. De jaagmethode van de uil hangt af van de omgeving, het liefst staat hij op zijn vaste uitkijkpost het landschap te scannen.
De steenuil is geen trekvogel, hij blijft gedurende het hele jaar aanwezig in zijn territorium, dit kan zich beperken tot enkele tientallen hectares. In dit territorium is het mannetje verantwoordelijk voor de jacht terwijl het vrouwtje de eieren uitbroedt. Een vrouwtjessteenuil legt 3 tot 5 eieren in april of mei, de eitjes komen na een kleine maand uit. De jongen verlaten het nest in het eerstvolgende jaar om hun eigen nestje te bouwen. Dit doen ze meestal op minder dan 10 km van hun ouderlijk huis.
Nestkasten
Het leefgebied van de steenuil staat onder druk, door de intensievere landbouw en het verdwijnen van broedholtes en kleine landschapselementen zoals houtkanten en bomenrijen is het moeilijk voor de steenuil om een geschikt leefgebied te vinden.
Het verdwijnen van broedholtes kan opgevangen worden door het plaatsen van nestkasten specifiek ontworpen voor steenuilen. Wil je zelf een nestkast plaatsen, hang deze dan aan een sterke boom of tak op een hoogte van 3 tot 5 meter. Wil je de grootste kans op succes zorg dan dat de opening van de kast niet belemmerd wordt door takken of bladeren en hang de kast uit de zon met de opening naar het zuiden of zuidoosten.
Als het gaat over nestgelegenheid van de steenuil moet deze vaak concurreren met de kauw. Om te vermijden dat je een kauw in je nestkast zou krijgen kan je kiezen voor een versie met een anti-kauwensluis, deze zijn op de markt beschikbaar.
Wist je datjes
De steenuil wordt soms ook wel de uil van Athene genoemd, hij heeft deze naam te danken aan een oude Griekse mythologie. Hierin vliegt hij voor de godin van de wijsheid, Pallas Athene, elke avond de wereld rond om informatie te verstrekken. De wetenschappelijke naam van de steenuil is Athene noctua.
Wist je dat de steenuil werkelijk 2 gezichten heeft? Op hun achterhoofd hebben ze een tekening waarop het net lijkt alsof de uil je met gesloten ogen aankijkt. In het donker kan dit zeker te verwarren zijn met een echt gezicht.