fluoresceer in het verkeer!

Heel wat Breese scholeren fietsen en wandelen het hele jaar door naar school! Zelfs tijdens de donkere wintermaanden. Top!

Een goede zichtbaarheid is daarbij van cruciaal belang! In donkere kledij ben je namelijk pas zichtbaar vanop 20 meter. Met reflecterende en fluoriscerende kledij zien andere weggebruikers je echter al vanop 150 meter! Wij zijn dan ook blij dat heel wat scholen verkeershesje nu al promoten of verplichten bij hun leerlingen.

Ons stadsbestuur trakteerde alle Breese kleuters en lagereschool-leerlingen deze winter met een verse lading fluohesjes. Schepen Mario Knippenberg deed een ronde langs alle 8 de Breese basisscholen en had voor elk kindje een hesje bij. Op deze nieuwe hesje in een ‘Breese versie’ prijkt ons logo en een dialectslogan die de kindjes bewust moet helpen maken van hun zichtbaarheid: "Ki-jk ût! Ich bön op sjòk in Bree!"

De meeste leerlingen wisten heel goed wat Ki-jk ût! betekent, maar naar de betekenis van het plat Breese ‘op sjök zeen’ was het even zoeken. De leerkrachten wisten het dialectgebruik wel te apprecieren. Op het einde van de dag hadden groot en klein door dat de auto's de zachte weggebruikers zeker goed moeten kunnen zien en we daarom elke dag het fluhesje moeten aandoen! 

Jorinte (4de leerjaar, Kadee Tongerlo): "Mijn vorige vestjes heb ik al eens verloren, en soms gaan ze ook kapot. Ik ben blij dat ik een nieuw krijg! Dat komt altijd van pas!"

Lando (4de leerjaar, Kadee Tongerlo): "Wij leren dat kinderen met de fiets of te voet zwakkere weggebruikers zijn dan auto’s. Het is belangrijk dat wij zelf ervoor zorgen dat de auto’s ons kunnen zien. De beste manier daarvoor is om altijd je hesje aan te doen."

Juf Leentje (4de leerjaar, Kadee Tongerlo): "Wij vinden dit een heel tof initiatief. Mobiliteit en verkeersveiligheid is iets waar iedereen samen aan moet werken. Fijn dat we hierin ondersteund worden. Dat mag al eens op een ludieke manier gebeuren."

Daarnaast voorzien we naast deze hesjes voor de leerlingen ook een nieuwe lading warme, winterproof verkeersjassen voor de gemachtigde opzichters. Ook zij dragen elke ochtend en avond hun steentje bij aan veiligere schoolomgevingen. Deze dikke jassen dienen enerzijds voor de zichtbaarheid en uitstraling van de vrijwilligers maar ook om hen tijdens de stilstaande momenten in de kou op te warmen! Een dikke dankjewel voor jullie inzet!