nieuwe wetgeving op wegwerpverpakkingen

Sinds 1 januari 2020 heeft de Vlaamse regering een verbod opgelegd voor het serveren van drank in wegwerpbekers of éénmalige drankverpakkingen zoals blikjes, petflessen of niet-herbruikbare glazen flessen. Dit verbod geldt voor alle evenementen, van lokale buurtfeesten en fuiven tot de grotere festivals.

Er is momenteel nog één uitzondering op deze regel: je moet dan als organisator minimum 90% van de éénmalige verpakkingen gescheiden inzamelen voor recyclage. In 2022 wordt het nog strenger. Meer info over de nieuwe wetgeving kan je terugvinden op de website van Ovam: https://www.ovam.be/degroenevent

Begin er nu al mee

Ga er als organisator nu al voor en serveer dranken in herbruikbare bekers. Er zijn al heel wat firma’s in België die ze aanbieden en is ook Limburg.net is op de kar gesprongen. Limburg.net stelt herbruikbare drankbekers, met bijhorende bakken, ter beschikking aan de sport-, cultuur-, jeugd- en buurtverenigingen, sommige onderwijsinstellingen, de gemeentelijke diensten en hun adviesraden in het werkingsgebied van Limburg.net. Ze werken hiervoor samen met Festicup en beschikken over ongeveer 150.000 bekers.

Meer info hierover kan je terugvinden op de website van Limburg.net.