stemmen bij verkiezingen
Elke Belg vanaf de leeftijd van 18 jaar heeft stemplicht ook al bevindt hij zich in het buitenland. België kent verkiezingen op vijf bestuursniveaus. Deze zijn goed voor twee verkiezingsperiodes:
- Europese verkiezingen:
vertegenwoordigers voor het Europees Parlement - federale verkiezingen:
vertegenwoordigers voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers - Vlaamse verkiezingen:
vertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement - provinciale verkiezingen:
vertegenwoordigers voor de Provincieraad - gemeentelijke verkiezingen:
vertegenwoordigers voor de gemeenteraad.
Europese, federale en Vlaamse verkiezingen vallen voortaan altijd samen. Ook de provincie- en gemeenteraadsverkiezingen vallen telkens samen.
Een EU-onderdaan kan zijn stem uitbrengen bij de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen. Niet-Belgen van buiten de Europese Unie kunnen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen.
Als Belg ben je stemgerechtigd als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- je moet minstens 18 jaar zijn, ten laatste op de dag van de verkiezingen (leeftijdsvoorwaarde).
- je mag niet geschorst of uitgesloten zijn van het kiesrecht.
- je moet ingeschreven zijn in het bevolkingsregister van jouw gemeente, ten laatste op de dag dat de kiezerslijst wordt afgesloten (inschrijvingsvoorwaarde).
Een EU-onderdaan of niet-Belg van buiten de Europese Unie die wil deelnemen aan de verkiezingen moet zich eerst laten inschrijven op de kiezerslijsten. Eenmaal geregistreerd, is hij eveneens verplicht te stemmen.
Je moet stemmen in de gemeente waar je ten laatste op 1 maart 2019 bent gedomicilieerd. Die gemeente moet je oproepingsbrief versturen ten laatste 15 dagen voor de start van de verkiezingen. Als je na 1 augustus bent verhuisd, dan wordt de oproepingsbrief verzonden naar je vorige adres.
- oproepingsbrief
- identiteitskaart
Je hebt jouw oproepingsbrief niet ontvangen?
Heb je 15 dagen voor de verkiezingsdag nog steeds geen oproepingsbrief ontvangen of ben je jouw oproepingsbrief kwijt? Dan kun je een duplicaat aanvragen bij de dienst burgerzaken. Je kunt er tot op de dag van de verkiezingen terecht voor een duplicaat.
Je hebt geen oproepingsbrief en geen duplicaat?
Het kiesbureau mag een kiezer, die op de kiezerslijst is ingeschreven, tot de stemming toelaten op vertoon van zijn identiteitskaart, zelfs als hij zijn oproepingsbrief niet bij heeft
Je verliest op de dag van de verkiezingen je identiteitskaart?
Bij verlies van je identiteitskaart moet je onmiddellijk aangifte doen bij de politie. Die geeft je dan een voorlopig bewijs van identiteit. Dat identiteitsdocument kan je vervolgens gebruiken om te stemmen.
In België geldt de opkomstplicht. Het is echter mogelijk dat je zelf, om uiteenlopende redenen, op de dag van de verkiezingen niet naar het stembureau kan om je stem uit te brengen. In dat geval kan je toch stemmen door een volmacht te geven aan een andere kiezer.