mondmaskers zijn onderweg naar jullie

Gratis mondmasker voor alle Breeënaren (+12 jaar)

Mondmaskers worden een belangrijk onderdeel van de exit-strategie. Het bedekken van de mond en neus wordt namelijk aanbevolen in de openbare ruimte en verplicht op het openbaar vervoer voor gebruikers van 12 jaar en ouder. Dit mag ook met een alternatief zoals een sjaal of bandana. Wij bereiden de bedeling van mondmaskers voor alle inwoners voor, die jullie vanaf 18 mei in de brievenbus mogen verwachten.

Welke maskers worden er uitgedeeld?

De gemeenten Bocholt, Bree, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Leopoldsburg, Lommel, Peer en Pelt slaan daarom de handen in elkaar om voor elke inwoner van 12 jaar en ouder een extra herbruikbaar katoenen mondmasker te voorzien. Door het initiatief te nemen voor deze grootschalige aankoop, dragen de hulpverleningszone en de deelnemende 9 gemeenten bij aan de veiligheid van onze inwoners en de verdere indijking van het virus. Iedereen die nog geen mondmasker heeft, of dit niet zelf kan maken, wordt met dit initiatief ook verder geholpen.

Daarnaast zorgen de stadsdiensten ook voor de bedeling van de de filters en mondmaskers van de federale overheid. Liefst bundelen wij alles in één levering naar onze inwoners, maar wij zijn afhankelijk van heel wat factoren die bij deze logistieke oefening komen kijken. In elk geval komen deze materialen zo snel mogelijk jullie kant uit!


Hoe ontvang ik mijn maskers?

Alle maskers zullen bedeeld worden per post. Onze medewerkers vullen gepersonaliseerde enveloppen per gezin, met daarin een mondmasker voor elk gezinslid vanaf 12 jaar. Er zit ook een foldertje in dit pakket met uitleg over het masker en het gebruik ervan. Als mogelijk ontvang je één pakket met zowel het materiaal van de hulpverleningszone als dat van de federale overheid. In het slechtste geval komen er 2 afzonderlijke pakketten bij je toe in de brievenbus.

Enkel co-ouders van kinderen van 12 jaar en ouder die niet in Bree gedomicilieerd zijn dienen zich expliciet vooraf te registreren. Je kan dit doen voor 11 mei via een mailtje naar
breezorgt@bree.be met vermelding van naam, adres en rijksregisternummer van de kinderen. Voor alle andere inwoners gebeurt deze bedeling automatisch op basis van de gezinssamenstelling.  

Wanneer ontvang ik mijn maskers?

Wat betreft de timing zijn we afhankelijk van heel wat factoren. We doen er alles aan om de maskers zo snel mogelijk bij elk gezin te krijgen, en dit ten vroegste vanaf 18 mei. De bedeling verloopt verspreid over meerdere dagen en mogelijk worden de laatste adressen afgewerkt in de week van 25 mei. Het heeft dus geen zin om contact op te nemen met de stadsdiensten als je je maskers in de week van 18 mei nog niet in de brievenbus hebt ontvangen. Wij zijn ermee bezig achter de schermen en zorgen ervoor dat iedereen het juiste materiaal zo snel mogelijk ontvangt.  

 

Meer mondmaskers nodig?

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om zelf maskers te kopen in de groothandel of bij speciaalzaken. Eerst was er schaarste op de markt, maar nu breidt het aanbod aan maskers, alcoholgels en andere persoonlijke beschermingsmiddelen van dag tot dag uit. Zowel particulieren als zorgprofessionals kunnen op eigen initiatief aankopen in functie van hun nood. Let erop dat je een kwalitatief product uitzoekt: het best is om steeds textiele en herbruikbare maskers te kopen.

De regering besloot dat ook supermarkten voortaan chirurgische maskers mogen verkopen. De supermarkten hebben bovendien onderling afspraken gemaakt zodat deze mondmaskers zo goedkoop mogelijk zullen worden aangeboden. Concreet zullen mondkapjes bij de grote supermarkten minder dan € 1 per stuk kosten.


#maakjemondmasker

Inmiddels zijn al veel mensen zelf aan de slag gegaan om mondmaskers te maken. We willen deze vrijwillige initiatieven zeker verder blijven aanmoedigen!

Heb je zelf al mondmaskers gemaakt, of kan je dit binnen korte termijn doen? Je kan er zeker familie, buren of vrienden die hier al nood aan hebben, blij mee maken. Reden te meer om de handen al uit de mouwen te steken en zelf mondmaskers te maken.

Bovendien zullen de maskers, die worden verdeeld via de federale overheid en de gemeenten niet eindeloos uitwasbaar of herbruikbaar zijn. Ook om die reden blijft het belangrijk, om zelfgemaakte mondmaskers te voorzien voor je familie en andere mensen in je omgeving. Zo dragen we allen ons steentje bij om de gezondheid en het welzijn van ons en onze naasten te garanderen.

Op de website www.maakjemondmasker.be staat een filmpje en een patroon dat je kan gebruiken om zelf een masker te maken.

Inzamelpunt Scouts en Gidsen

Onze Scouts en Gidsen Bree hebben zich aangemeld als inzamelpunt voor zelfgemaakte mondmaskers in het kader van www.maakjemondmasker.be. Zowel mondmaskers als materialen (stoffen, lintjes, zakjes) mogen bij hen ingeleverd worden.

Is je mondmasker klaar en wil je het wegschenken? Was je handen met water en zeep, was het mondmasker op 60°, was je handen opnieuw met water en zeep en steek de mondmaskers en/of materialen in een ziplock of afgesloten plastic zakje.

De Scouts en Gidsen zorgen ervoor dat de mondmaskers of de materialen terecht komen bij mensen die het nodig hebben. Dit kunnen zorgverleners zijn, mensen uit een risicogroep of mensen in kansarmoede. Zij werken hiervoor samen met de zorginstellingen van Bree.

Wanneer en waar inleveren?

  • elke vrijdag tussen 13.00 u en 15.00 u
  • scoutslokalen Witte-Torenstraat z/n (tussen kerkhof en paarse huis)
  • contact inzamelpunt via 0478 76 85 79

mondmasker

gebruiken

onderhouden