15e-eeuwse munten en een Romeinse fibula: Metaalstrijd Bree

Op 22 en 23 maart organiseerde Metaalstrijd vzw een zoekweekend op ’t Hasselt. Respectievelijk 140 en 110 metaaldetectoristen zakten af naar Bree om te kijken wat hier in de grond verstopt zat. Amine Beldjoudi (voorzitter Metaalstrijd vzw) en Katrien Bollen (Erfgoedmedewerker RLKM) vertellen meer over de vondsten, en over wat metaaldetectie exact inhoudt.

KU Leuven en archeologen 

Klets!: Wat kunnen we ons voorstellen bij Metaalstrijd? 
Amine: Metaalstrijd is oorspronkelijk opgericht als programma op PlattelandsTv. We merkten dat er veel nood was aan informatie voor mensen die interesse hadden in metaaldetectie, of beginnend hobbyist waren. Van daaruit werd de vzw opgericht, om mensen met dezelfde hobby te verenigen. Wij zijn momenteel de enige vereniging die zoekdagen organiseert in samenwerking met experten van KU Leuven en archeologen. Zo moet iedereen met zijn of haar vondsten aanschuiven aan de expertentafel om die te laten registreren en fotograferen voor verdere studie.

Geschiedenis reconstrueren

Klets!: Aan het aantal deelnemers te zien, blijkt metaaldetectie een populaire hobby? 
Katrien: Vroeger had je vaak het beeld van metaaldetectoristen als schattenjagers, mensen die stiekem ’s nachts zochten naar verborgen schatten. De realiteit is anders: we werken proactief samen met experten om de vondsten in kaart te brengen en zo de geschiedenis te reconstrueren. Metaalstrijd werkt ook enkel samen met detectoristen die hun erkenning bij Agentschap Onroerend Erfgoed in orde hebben.

Ook ecologisch werk 

Klets!: Wat kwam er in Bree allemaal uit de grond? 
Amine: We noteerden 378 vondsten, vooral uit de 18e eeuw, met enkele uitschieters van de Romeinen en de Kelten, zoals Romeinse munten of een fibula (een soort mantelspeld). Daarnaast vonden we een aantal zilveren 15e-eeuwse munten van de Bohemen. Dat zijn munten die hier niet veel in omgang waren, wat mooi de handelsroutes uit die tijd aanduidt. 

Katrien: Wat ook bijzonder was, was de volledige revolver uit de 19e eeuw. Dat zijn toch speciale stukken. Het is altijd mooi om te zien hoe iedereen tegelijk zo’n veld op gaat om te scannen. Op een paar uur tijd kan je veel vierkante meters uitkammen. Wist je dat we ook altijd veel afval vinden? Op dit weekend haalden we 7850 kg afval (blikjes, schroot) uit het veld. We doen dus niet alleen historisch werk, maar ook ecologisch!