alle maatregelen rond het corona-virus 13/3

De Nationale Veiligheidsraad verstrengde donderdagavond 12 maart de maatregelen m.b.t. het corona-virus om de verspreiding van de epidemie tegen te gaan. We zitten nu in de federale fase van het crisisbeheer, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. Onze eerste prioriteit is nog steeds de bescherming van de volksgezondheid en de kwetsbaren.

Deze maatregelen zijn geldig vanaf vrijdag 13 maart om middernacht en gelden t.e.m. vrijdag 3 april, met mogelijkheid tot verlenging. 

De laatste updates kan je ook steeds hier vinden.

Wat betekent dit nu voor Bree?

Beperkte dienstverlening

Onze gebouwen zijn gesloten, maar de stadsdiensten blijven aan de slag om de basisdienstverlening te garanderen. Wij zijn enkel open op afspraak, je kan ons bereiken via het algemeen nummer 089 84 85 00 of centralebalie@bree.be. Een groot deel van onze dienstverlening kan je ook online vinden op www.bree.be.

De volgende gebouwen zijn gesloten minstens t.e.m. 3 april:

 • Het stadhuis
 • De Zeepziederij
 • Het Ontmoetingscentrum en het Pensionaat
 • De bibliotheek.
 • Zwembad De Sprink
 • De stedelijke sporthallen
 • De Academie
 • De jeugddienst en het Stadsmuseum in het oud stadhuis
 • Het Sociaal Huis
 • De technische dienst
 • Het Mariahof: Natuurpunthuis en Natuureducatief centrum
 • Onze verhuurzalen zoals De Barrier, Itterdal, Auwelke en ‘t Sjeepke op de Boneput
 • Onze speeltuinen, het skatepark en de Finse Piste
 • Het containerpark

Onze kinderopvang blijft voorlopig ook nog open.

Het stadhuis zal maandagavond 16 maart ook niet geopend zijn voor de gemeenteraad en de OCMW-raad. Deze zal op een digitale manier doorgaan.

Scholen

De lessen worden opgeschort vanaf vrijdag 13/3. Er zal kinderopvang worden voorzien voor kinderen van medisch en gezondheidspersoneel of kinderen die enkel door ouderen of kwetsbare groepen opgevangen kunnen worden.

Informatie voor directies en administraties, onderwijspersoneel en ouders vind je hier.

Nog andere vragen? Dan kan je terecht bij callcenter Corona & Onderwijs op 02 553 27 46 (tussen 8.00 u en 17.00 u).

Kinderopvang Holder De Bolder

Wij blijven voor- en naschoolse opvang voorzien. De school organiseert tijdens schooluren opvang. De normale openingsuren en afspraken blijven dus gelden.

Wij vangen enkel kinderen op waarvan de ouders werken in de gezondheidssector of een beroep hebben in de veiligheidssector. Ook wordt er opvang voorzien voor kinderen die enkel door grootouders opgevangen kunnen worden.

Schrijf je kind tijdig in als je opvang nodig hebt. Zo kunnen wij ook het juiste aantal personeelsleden inzetten. Annuleer tijdig als je geen opvang meer nodig hebt. Laat je kind niet brengen en/of ophalen door de grootouders. Zij zijn de grootste risicogroep.

Wij voorzien 's middags geen soep en geen middagopvang meer (scholen schorten immers lessen op). Ook kunnen de kleinste kleutertjes niet meer komen slapen.

Is je kind ziek? Laat het dan thuis. Dit om verdere besmetting tegen te gaan.

Kinderopvang 't Wiekernestje 

Kinderdagverblijf 't Wiekernestje blijft open. Laat je kind niet brengen en/of ophalen door de grootouders. Zij zijn de grootste risicogroep. Personen die niet in de kinderopvang moeten zijn, wordt de toegang geweigerd. 

Extra maatregelen i.v.m. ziekte: bij koorts vanaf 38,5° wordt gevraagd je kind thuis te houden of op komen te halen in de opvang.

Om praktische redenen vragen we ouders die opvang nodig hebben dit te bevestigen via mail naar kinderdagverblijf@bree.be

Woonzorgcentra: WZC Gerkenberg, rusthuis de Boneput, Covida

Er geldt een algemeen bezoekersverbod. Toegang tot het woonzorgcentrum is enkel mogelijk door medewerkers, externe medische en paramedische hulpverleners (artsen, kinesitherapeuten, apotheker, pedicure, kapper...), stagiairs, geregistreerde vrijwilligers en mantelzorgers die instaan voor essentiële zorgtaken. Er worden geen externe evenementen georganiseerd.

Gezondheidszorg

Gezondheidszorg gaat gewoon verder, zeker huisartsen en tandartsen. Kinesisten en vergelijkbare werken beter op afspraak en nemen hygiënemaatregelen.

Evenementen

Alle recreatieve evenementen en activiteiten worden geschrapt minstens t.e.m. 3 april, ongeacht of ze openbaar of privé zijn, ongeacht de grootte en het aantal personen.

Handelszaken en horeca

Voedingswinkels, apotheken en speciaalzaken voor dierenvoeding blijven open, ook zoals gewoonlijk in het weekend. Andere winkels sluiten in het weekend en blijven enkel doordeweeks open. Cafés, discotheken en restaurants gaan dicht vanaf vrijdag 13/3, middernacht. Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan.

Onze vrijdagsmarkt mag blijven doorgaan mits het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen.

Kappers, schoonheidsspecialisten en medische pedicure kunnen eveneens blijven werken op afspraak en mits het in acht nemen van social distancing en hygiënemaatregelen.

Erediensten

Alle erediensten zijn afgelast minstens t.e.m. 3 april. Dit betekent dat de diensten in onze kapel ook niet zullen doorgaan.

Huwelijken/begrafenissen

De kerkelijke huwelijken worden afgelast. Burgerlijke huwelijken kunnen wel, mits het in acht nemen van voorzorgsmaatregelen en in beperkte kring. Feestzalen of restaurants worden gesloten.

Begrafenissen kunnen plaatsvinden in intieme kring (ook de plechtigheid). Geen koffietafels, tenzij thuis in intieme kring. Deze uitzondering wordt toegestaan wegens medische/hygiënische redenen en het menselijk aspect van deze gebeurtenis.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot  noodzakelijke verplaatsingen.

Middenstand en ondernemers

Veel bedrijven en ondernemers hebben vragen over de impact van het coronavirus. Om duidelijke informatie beschikbaar te stellen aan alle ondernemers, zijn al die vragen gebundeld op de website van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Daarnaast kan je met vragen ook terecht bij het contactcenter van VLAIO, telefonisch of via Whatsapp, op het nummer 080 02 05 55.

Ook Voka Limburg opende een meldpunt voor ondernemers met vragen over corona. Je kan terecht bij Kenneth Stulens via kenneth.stulens@voka.be of 011 56 02 00.

Hygiënische richtlijnen

In het belang van de gezondheid van alle inwoners, jong en oud, blijven de hygiënische richtlijnen van kracht:

 • Regelmatig en goed je handen wassen
 • Vermijd handen geven
 • Bedek mond en neus bij hoesten/niezen en doe dit in je elleboog
 • Vermijd nauw contact en raak je gezicht niet aan
 • Vermijd zieke mensen
 • Blijf thuis als je zelf ziek bent
 • Bij twijfel raadpleeg je steeds je huisarts telefonisch

Heb je nog vragen?

De federale overheid geeft officiële en actuele informatie.

 • www.info-coronavirus.be
 • 0800 146 89
 • info-coronavirus@health.fgov.be

We hopen op jullie begrip voor deze maatregelen en communiceren zodra we meer weten.