brand Maaseikerbaan - asbeststukjes worden professioneel opgeruimd

Vandaag, 29 november, heeft er brand gewoed in het gebouw van bouwbedrijf Haels, aan de Maaseikerbaan 82. In het gebouw bevonden zich asbest houdende materialen.

Door de brand zijn er asbestvezels in de lucht gekomen. Het inademen van asbestvezels kan gevaarlijk zijn. Daarom heeft de brandweer op 29 november geadviseerd binnen te blijven, ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te zetten.

Er liggen momenteel nog stukjes asbest op de grond. Asbest is niet gevaarlijk voor de gezondheid zolang de stukjes cement niet verpulverd worden en in huis terechtkomen. Om het risico zo klein mogelijk te houden, is het van groot belang dat de stukjes asbest niet kapot getrapt of gereden worden. Betreed daarom de plaatsen waar de stukjes asbest liggen zo weinig mogelijk. Om te voorkomen dat de stukjes asbest door het verkeer verpulverd worden, heeft de brandweer in de buurt een aantal gebieden afgezet met speciaal asbestlint.

De stukjes asbest worden door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd. Omdat de werknemers bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in aanraking komen, zullen zij beschermende kledij dragen. Voor buurtbewoners zelf is het risico zo klein dat er geen beschermende kledij nodig is.
 

Bericht voor bewoners:

Wat je zelf wel en niet kunt doen

- Wanneer asbest houdend materiaal in je huis terechtgekomen is, dan is een professionele schoonmaak vaak nodig. Voorkom dat stukjes in je woning terechtkomen, bijvoorbeeld via je schoenzolen, fiets, kinderwagen, e.d. Trek je schoenen buiten aan en uit totdat je van ons bericht ontvangt dat uw gebied/straat schoongemaakt is.

- Ga in geen geval zelf de omgeving van je huis schoonmaken. Alleen als er stukjes asbest het in- en uitgaan van je huis belemmeren, kan je die stukjes met een zachte bezem opzij schuiven. Daarna moet je die borstel buiten bij een afvoerputje goed afspoelen met water. Het door jou opzij geschoven materiaal zal door personeel van het deskundige bedrijf worden opgeruimd.

- Voorkom dat kinderen spelen met stukjes asbest! Zorg dat je kinderen niet in het gebied komen waar asbest kan liggen.

 

Meld asbest in je tuin

Indien er assen of vezels in je tuin terecht zijn gekomen, dan dien je jouw naam, adres en telefoonnummer door te geven via:

Dankjewel voor jullie medewerking!
 

We doen er alles aan om de volledige schoonmaak van de buurt zo snel mogelijk in orde te maken. Zodra het vrijgekomen asbest opgeruimd is, zal je als buurtbewoner daarvan zo spoedig mogelijk per brief verwittigd worden.