Bree Zorgt: wil je vrijwilliger worden of zoek je hulp?

Sinds vrijdag 13 maart 2020 middernacht zijn er een aantal maatregelen van kracht in ons land om de verspreiding van het coronavirus af te remmen en de kwetsbaren in onze samenleving te beschermen.

Kwetsbare personen, dit zijn onder andere personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen en personen met een verzwakt immuunsysteem (met chemo- of reumabehandeling), vragen we heel uitdrukkelijk om uiterst voorzichtig te zijn.

Kom je zelf liever niet buiten en heb je hulp nodig? Wil je vrijwillig hulp bieden? Wij zetten het initiatief ‘Bree Zorgt’ op poten om tegemoet te komen aan vraag en aanbod.

Welke hulp kan je bieden?

 • Boodschappen doen
 • Medicijnen afhalen
 • Iemand gezelschap houden op afstand (bellen, mailen, brief schrijven,...)
 • Dieren verzorgen
 • Ik wil me aanmelden voor de medische reserve
 • Andere

Wat gebeurt er na je kandidaatstelling?

 • We zoeken de persoon die jouw hulp het beste kan gebruiken.
 • We bezorgen jou de gegevens.
 • Jij contacteert de persoon die je kan helpen

Wat gebeurt er na je vraag?

 • We zoeken voor jou de juiste vrijwilliger.
 • We bezorgen de vrijwilliger jouw contactgegevens. Jij krijgt ook de contactgegevens van de vrijwilliger.
 • We vragen aan de vrijwilliger om jou te contacteren.

Laat ons weten via 089 84 85 86 of breezorgt@bree.be waarmee we je kunnen helpen. We behandelen je vraag vertrouwelijk. 

Denk er aan dat je ook tijdens je vrijwilligerswerk de hygiënemaatregelen en ‘social distancing’ in acht neemt.

Meer weten over de vrijwilligersverzekering?

Op www.vlaanderenvrijwilligt.be vind je steeds alle informatie. 

Medische reserve?

Ben je arts of verpleegkundige en wil je ondersteuning bieden in de strijd tegen COVID-19? Meld je dan aan via zorgengezondheid@vlaanderen.be.Vermeld daarbij jouw medische opleiding en contactgegevens. Meer info vind je hier. 

We herinneren iedereen graag aan volgende afspraken:

 1. Besteed aandacht aan je persoonlijke hygiëne. Was regelmatig je handen. Geef geen handen of kussen. Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan.
 2. Beperk het sociaal contact met anderen. Blijf zoveel mogelijk binnen. Zelfs familiefeestjes of het uitnodigingen van vrienden stellen we momenteel beter uit. Een mix van verschillende leeftijden moet absoluut vermeden worden. Als het mogelijk is, hou je kinderen thuis.
 3. Blijf thuis als je ziek bent, of als je je ziek voelt. Ga niet onmiddellijk naar de dokter of het ziekenhuis, maar bel eerst met je huisarts.
 4. Hou steeds voldoende afstand van elkaar in alle omstandigheden, ook in de winkel. Een afstand van 1,5 meter is het minimum.
 5. Alle winkels blijven open in de week. In het weekend blijven voedingszaken, apotheken en speciaalzaken voor dierenvoeding open. Het is dus niet nodig om etenswaren of andere huishoudelijke producten massaal in te slaan.
 6. Het kan verleidelijk zijn om de maatregelen te omzeilen, maar dit is een slecht idee. Op die manier speel je met andermans leven en breng je kwetsbare personen en de zorgsector in gevaar.

We hopen op jullie begrip voor deze beslissingen die genomen worden in het belang van onze volksgezondheid. Laten we samen de strijd aangaan tegen Corona!

Meer info en laatste updates: