expodroom in enkele weken tijd omgetoverd tot vaccinatiecentrum

Vlaams minister Wouter Beke bezocht samen met burgemeesters Liesbeth Van der Auwera (Bree) en Lode Ceyssens (Oudsbergen) het vaccinatiecentrum in de expodroom. In enkele weken tijd werd het leegstaande complex omgetoverd tot een centrum waar tot 1.200 inwoners per dag gevaccineerd kunnen worden.

De expodroom, gelegen op het industrieterrein in Bree en ooit de thuishaven van Euphony Basket Bree en de Europese wedstrijden van Noliko Maaseik, stond al verschillende jaren leeg. Toen de gemeenten Bree en Oudsbergen op zoek gingen naar een geschikte locatie voor hun vaccinatiecentrum, kwam de expodroom al snel in beeld. Vaccinatiecentra moeten minimum 1.100 m² groot zijn, maar er moeten ook voldoende parkeer- en ventilatiemogelijkheden zijn. De Expodroom voldoet hieraan. Het complex is 23.000 m² groot en bestaat uit verschillende ruimtes.

Sinds enkele weken zijn de medewerkers van Oudsbergen en Bree volop bezig om enkele ruimtes helemaal klaar te maken voor de vaccinaties. Daar komt heel wat bij kijken. Water, sanitair, elektriciteit, bewaking, internetverbindingen: alles werd grondig aangepakt.

Van vergaderzaal naar vaccinatielijn

De vaccinatielijnen werden opgebouwd in een polyvalente zaal grenzend aan de sportzaal. Naast de sportzaal hebben we verschillende ruimtes, van in totaal meer dan 90 meter lang en 20 meter breed, waar we het onthaal, twee wachtruimtes en vier vaccinatielijnen kunnen onderbrengen. We starten met één vaccinatielijn of zo’n 100 vaccinaties per shift van 4 uur, maar zullen nadien verder kunnen opschalen. Met onze vier vaccinatielijnen zouden we in theorie maximaal 1.200 vaccins per dag moeten kunnen toedienen.

Enkel op afspraak

Wie in aanmerking komt om gevaccineerd te worden, zal een brief van de Vlaamse overheid ontvangen met de nodige informatie over locatie, datum en tijdstip. Als je een brief ontvangt, kan je met die info een afspraak inplannen. Een afspraak maken kan telefonisch of online. Je kan niet kiezen in welk vaccinatiecentrum je je laat vaccineren. Als inwoner van Oudsbergen of Bree word je in de expodroom verwacht.

Hoe geraak ik in de expodroom?

Het vaccinatiecentrum is vlot bereikbaar. We werken ook aan een oplossing voor mensen zonder eigen vervoer of minder mobiele mensen. De werkgroep mobiliteit is hier volop mee bezig: er wordt gedacht aan de mindermobielencentrale, pendelbussen, taxi’s en afspraken met de Lijn. Er komt ook een mobiel vaccinatieteam voor diegenen die hier nood aan hebben. 

Veiligheid troef

We voorzien stewards op parking en in de gebouwen om alles vlot te laten verlopen. Uiteraard gelden de afstandsregels en mondmaskerplicht. Om te vermijden dat het binnen te druk wordt, laat de steward je pas 5 minuten voor je afspraak naar binnen. Tot dan vragen we de bezoekers om in hun auto te wachten. Als het jouw beurt is, laten we je binnen en mag je je aanmelden. Daarna moet je even wachten tot er plek vrij is aan één van de vaccinatielijnen.

Elke vaccinatielijn is afgesloten van de andere en bestaat uit aparte ruimtes voor twee bezoekers. Terwijl de ene bezoeker gevaccineerd wordt, wordt de volgende al voorbereid voor vaccinatie, zodat de inentingen elkaar snel kunnen opvolgen. Wie gevaccineerd is, moet nadien nog een kwartier onder dokterstoezicht wachten in de grote wachtruimte.

Infocampagne voor inwoners

Voor inwoners volgt er snel meer duidelijkheid. In de eerste week van februari bedelen we een flyer in alle brievenbussen, met daarin alle info waarover we op dit moment beschikken. Later volgt nog uitgebreidere informatie over bijvoorbeeld mobiliteit, hoe de vaccinaties in z’n werk gaan en wanneer en hoe je uitgenodigd wordt. Intussen is ook al de website www.vaccinatie.expodroom.be online, die is aangevuld met de laatste informatie.

Kostenplaatje

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke bracht zondag in het gezelschap van beide burgemeesters een bezoek aan het vaccinatiecentrum. Hij was onder de indruk van hoe  een leegstaand complex op luttele weken tijd werd omgebouwd tot een volledig uitgerust vaccinatiecentrum. Dat getuigt van een goede samenwerking tussen de twee gemeenten.

Voor de opstart is er vanuit de Vlaamse Overheid per eerstelijnszone een bedrag voorzien van € 250.000. De komende maanden komt daar voor het vaccinatiecentrum Bree – Oudsbergen nog € 381.000 bovenop. Op die manier zullen we in Oudsbergen en Bree binnenkort klaar zijn om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren.