extra maatregelen gaan vervroegd in

Omdat de coronacijfers nog steeds stijgen, nam de Vlaamse regering gisteren de beslissing om extra maatregelen in te voeren. Onze Breese crisiscel besliste vandaag om deze maatregelen voor onze eigen gebouwen vervroegd in te laten gaan. Concreet betekent dit dat enkele van onze gebouwen vanavond (28/10) om 22.00 u al sluiten, en dit tot nader order.

Update 28/10, 16.30 u: Ook de nieuwe Vlaamse maatregelen zullen vervroegd ingaan: om 28/10, middernacht.

Welke Breese gebouwen sluiten?

Zwembad en sporthallen

Zwembad De Sprink sluit opnieuw haar deuren. De activiteiten van vandaag kunnen nog doorgaan, maar vanaf morgen wordt alles geannuleerd.

In onze sporthallen worden alle activiteiten voor 12+ geannuleerd. Activiteiten voor kinderen onder 12 jaar kunnen wel nog doorgaan, maar worden sterk afgeraden..

Alle clubs worden zelf op de hoogte gebracht door de betrokken diensten. Tijdens de herfstvakantie worden alle activiteiten stopgezet tot nader order, m.u.v. het crea- en beweegkamp.

Ontmoetingscentrum

Ook ons ontmoetingscentrum en de zalen de Barrier en het Itterdal sluiten vanaf vanavond al de deuren. De huurders van deze zalen worden zo snel mogelijk op de hoogte gebracht.

Cultuurhuis De Zeepziederij

De voorstellingen van De Zeepziederij worden tot nader order geannuleerd. 

Evenementen en stadsmagazine Klets!

Deze week valt de Klets! in jullie brievenbussen. Wij maakten deze Klets! een hele tijd op voorhand, waardoor sommige informatie niet meer up-to-date is. Zo vallen er een aantal voorstelling van De Zeepziederij weg, en zal ook de intrede van Sinterklaas geannuleerd worden.

Je kan dus niet langer een plekje reserveren om langs te komen bij de Sint, maar Sinterklaas laat wel weten dat brave kindjes nog steeds thuis hun schoentje mogen zetten!

Ook de kermis van Beek op 15/11 wordt afgelast.

Vervroegde ingang Vlaamse maatregelen

Om de Vlaamse maatregelen mogelijk te maken, is een aanpassing nodig van het federale ministerieel besluit (MB) over de coronaregels in ons land. Die aanpassing is intussen gebeurd: om 18.00 u zal dat MB worden gepubliceerd waardoor de maatregelen vanaf middernacht van kracht zullen zijn.

De nieuwe maatregelen nog eens op een rij:

 • Het samenscholingsverbod en de nachtklok blijven geldig. Die nachtklok wordt echter niet vervroegd en blijft in Vlaanderen geldig van 0.00 u tot 5.00 u.
 • Evenementen (inclusief kermissen, kerstmarkten, winterdorpen, schaatsbanen) kunnen niet plaatsvinden, er is een uitzondering voor de wekelijkse markten.
 • Bij huwelijken en begrafenissen zullen voortaan nog maximaal 40 mensen aanwezig mogen zijn.
 • Winkelen blijft mogelijk, maar maximaal met 2 personen.
 • Er moet maximaal ingezet worden op telewerken.
 • Fitnesscentra, zwembaden, bioscopen en bowlinghallen in Vlaanderen gaan dicht. Wie ouder is dan 12 jaar mag enkel nog outdoor sporten, in beperkte groep.
 • Cultuurhuizen moeten de deuren sluiten. Enkel bibliotheken blijven open.
 • Alle jeugdactiviteiten voor jongeren ouder dan 12 jaar worden stopgezet; jeugd- en sportkampen voor -12-jarigen zijn wel nog toegelaten (zonder overnachting).
 • Bewoners van een woon-zorgcentrum mogen, net als iedereen, 1 ‘knuffelcontact’ hebben. Daarnaast mogen ze 1 extra contact hebben per twee weken.
 • Mantelzorgers kunnen in het woon-zorgcentrum blijven slapen.
 • Controleurs van De Lijn zullen gas-boetes mogen uitschrijven.

Neem je verantwoordelijkheid

De situatie is momenteel zeer ernstig. We weten dat we enkel door samen de maatregelen goed vol te houden, de verspreiding van het virus tegen kunnen gaan. Enkel zo laten we de cijfers terug dalen. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid neemt: beperk je sociale contacten, hou afstand, en volg de maatregelen op. Op die manier komen we samen deze crisis door.