jeugd en sport van code geel naar oranje

Deze verstrengingen werden aangekondigd Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en Vlaams Minister van Sport Ben Weyt. Vanaf woensdag 14 oktober gaan jeugd en sport van code geel naar oranje en gaan deze maatregelen in:

Dagactiviteiten jeugdwerking

Buitenactiviteiten blijven de absolute voorkeur behouden. Er kan buiten nog steeds gespeeld worden in bubbels van 50 en zonder mondmasker. Activiteiten met intens fysiek contact worden ook buiten sterk afgeraden.

Binnenactiviteiten zijn en blijven af te raden. Voor jongeren ouder dan 12 mag er bij indoor-activiteiten enkel nog gewerkt worden in bubbels van maximum 20 in plaats van 50. Zij moeten daarbij ook een mondmasker dragen.

Weekends en overnachtingen

Weekends en activiteiten met overnachtingen voor 12 tot 18-jarigen kunnen nog steeds doorgaan, maar ook hier zal er binnen in bubbels van maximum 20 leden moeten gewerkt worden met mondmaskers. Binnen slapen gebeurt met genoeg afstand tussen de bedden of matjes en met goede verluchting van de ruimte.

Leidingsweekends voor jongeren ouder dan 18 en leefweken voor jongeren vanaf 12 jaar kunnen niet meer doorgaan. Het risico op besmetting is te groot.

Indoor sporten

Alle indoor sporten waarbij de afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kan worden, worden stopgezet. 

In de praktijk: uitgezonderd tennis, badminton, tafeltennis en gymnastiek kan haast niets meer. Basketbal, volleybal, handbal, zaalvoetbal, gevechtsporten, enz. vallen opnieuw stil. 

Twee uitzonderingen: er blijft een opening voor top- en profsporten, en de jeugd onder de twaalf jaar mag wel nog sporten.

Outdoor sporten

Outdoor sporten zoals voetbal en wielrennen kunnen gewoon doorgaan. Wel moeten de kleedkamers en de douches gesloten worden. De kantines mogen open blijven, maar blijven onderworpen aan de maatregelen die voor de horeca gelden.

Geen publiek meer binnen

Publiek wordt indoor verboden en blijft outdoor toegelaten met de reeds geldende beperkingen (maximum 400 personen, tenzij een uitzondering is toegekend).

Op 9 november volgt een nieuwe evaluatie.