Maak je klaar voor de verkiezingen!

Op zondag 9 juni worden de Europese, Federale en Vlaamse verkiezingen georganiseerd. In Bree stemmen we elektronisch op twee locaties: in Sporthal Olympia (Sportlaan 6), en in het Itterdal (Opitterkiezel 240) voor inwoners van Opitter en Tongerlo.

Het is ondertussen alweer vijf jaar geleden dat we naar de stembus trokken. Om je op weg te helpen met dat elektronisch stemmen, worden er in het stadhuis en in de bib stemcomputers geïnstalleerd waar je tijdens de openingsuren vrij kan oefenen. Op bree.be/verkiezingen-2024 vind je een filmpje over elektronisch stemmen.

Ik kan niet gaan stemmen

Als je een geldige reden hebt om niet te gaan stemmen, zoals ziekten examens, werk of vakantie, dan kan je een volmacht geven. Op die manier kan iemand anders in jouw plaats gaat stemmen. Denk er wel aan dat je jouw redenen door de juiste persoon laat aangeven op  je volmachtformulier.

Aan wie geef je een volmacht?

Dat mag je kiezen. De enige voorwaarden zijn dat de volmachtkrijger stemgerechtigd is, en dat hij slechts één stem bij volmacht mag uitbrengen.

Je geeft een volmacht door het volmachtformulier in te vullen. Dat kan je zelf downloaden via bree.be/verkiezingen-2024 of gratis afhalen bij het Onthaal of de Snelbalie van het stadhuis. Het volmachtformulier wordt ondertekend door jezelf, je volmachtkrijger en de persoon die je reden bevestigt.

Op de dag van de verkiezingen moet de persoon aan wie je je volmacht geeft eerst zelf gaan stemmen. Pas daarna kan die terecht in het stembureau waar jij normaal moet stemmen. Denk er aan dat deze persoon zeker het ingevulde volmachtformulier meeneemt.