nationaal Park wordt groter, mooier en sterker

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een uniek natuurgebied waar meer dan 12.000 ha bos en heide beheerd en beschermd worden. Het is letterlijk en figuurlijk een ‘hoogtepunt’ in Limburg. De Vlaamse Overheid daagde de regio uit om het park 2x zo groot, 2x zo mooi en 2x zo sterk te maken. Dankzij het Masterplan 20-40 werd heeft Stad Bree nu ook een stukje Nationaal Park op haar grondgebied. Daar zijn we trots op!

 

de kijkhut
©DeKijkhut - NPHK Mechelse Heide drone 2017

 

2x zo groot

Het Nationaal Park Hoge Kempen breidt uit van 60 naar 120 km², met een mozaïek van bossen, heide, vennen, landduinen, mijnterrils en grindplassen. Het verbindt niet langer 6 maar 10 Limburgse gemeenten met elkaar. De nieuwe gebieden van het Nationaal Park zijn Duinengordel, Bergerven, Thorpark en het Munsterbos.

 

2x zo mooi

Een nationaal park is wereldwijd een sterk merk voor toerisme. Met die troef wordt het Nationaal Park een aantrekkingspool voor bezoekers die op zoek zijn naar een authentieke natuurbeleving. Meer dan 1.000 km bewegwijzerde routes voor wandelaars, fietsers, ruiters en mountainbikers leiden deze bezoekers in goede banen.

 

2x zo sterk

Een nationaal park is een thuis voor zeldzame dieren en planten. De komst van de wolf naar onze streek heeft bewezen dat er nood is aan natuurgebieden die onderling verbonden zijn. Wegen die het Nationaal Park doorkruisen moeten veiliger voor mens en dier, door o.a. de bouw van ecoducten of ecotunnels.

 

Duinengordel 2.0
Duinengordel wordt deel van een groter verhaal. Ga je dit merken? Zeer zeker! In Bree wordt het centrum van Opitter de komende jaren beter met de recreatieve routes verbonden, onder andere met de Commanderij in Gruitrode. Evenementen als de Pines and Dunes Trail in september kiezen nu al voor die aansluiting. Om Duinengordel met de rest van het Nationaal Park te verbinden is de Bosbeekvallei van groot belang.

Wil je het verhaal van het Nationaal Park mee uitdragen?
Neem dan deel aan een begeleide wandeling met een Ranger. Je ontdekt de zeer diverse landschappen! Raadpleeg de wandelkalenders op www.duinengordel.be of www.nationaalpark.be. Ben je horeca-ondernemer, en wil je meer weten over het Nationaal Park en het toeristisch potentieel? Noteer dan donderdag 26 maart in je agenda en meld je aan voor de Tipgeversnamiddag via info@nationaalpark.be.