Slimme verkeerslichten en veilige fietspaden voor ‘t Hasseltkiezel

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal in Bree het kruispunt van ‘t Hasseltkiezel (N73) met het Industrieterrein Kanaal-Noord en de Roermonderstraat verkeersveiliger maken. Het kruispunt wordt uitgerust met verkeerslichten, fietspaden en oversteekplaatsen en bushaltes. Ook komen er nieuwe en extra lange afslagstroken voor een vlotte doorstroming van vrachtverkeer.

Het kruispunt speelt straks een belangrijke rol: enerzijds wordt het de toegangspoort tot de industriezone Kanaal-Noord, anderzijds is het een schakel op de fietssnelweg F78 Lanaken – Pelt via de Zuid-Willemsvaart.

slimme verkeerslichten en veilige fietspaden

De belangrijkste wijziging is de installatie van slimmeverkeerslichten op alle takken van het kruispunt. Het slimme karakter van de verkeerslichten houdt rekening met de verschillende verkeersintensiteiten tijdens de dag en geven fietsers en voetgangers binnen de lichtenregeling de gelegenheid om de gewestweg veilig over te steken. Tegelijk zullen ze zorgen voor een betereverkeersafwikkeling van het gemotoriseerd (vracht)verkeer van en naar de industriezone.

Rondom het kruispunt komen er fietspaden in asfalt, met een beveiligde fiets- en oversteekplaats via een middeneiland. Voor het auto- en vrachtverkeer worden extra en langere afslagstroken aangelegd richting de industriezone, zowel voor verkeer van Bree als van Kinrooi. Ook de bushaltes worden vernieuwd en omgevormd tot volwaardige haltes, in de vorm van bushavens waarbij de bussen langs de rijweg stoppen. 

De ingreep is noodzakelijk. Het kruispunt speelt straks een belangrijke rol: enerzijds wordt het de toegangspoort tot de industriezone Kanaal-Noord, anderzijds is het een schakel op de fietssnelweg F78 Lanaken – Pelt via de Zuid-Willemsvaart.

werken van april tot juli, hinder blijft beperkt

Deze week zijn de eerste werken gestart. Het gaat om de voorbereidingen, waarbij de aannemer de grachten ter hoogte van het kruispunt zal inbuizen. Aansluitend vernieuwen de nutsmaatschappijen hun kabels en leidingen.

In mei volgt AWV met de vernieuwing van het kruispunt en de installatie van de verkeerslichten. Uiterlijk begin juli zou de herinrichting klaar zijn. Opgelet: de nieuwe slimme verkeerslichten zullen pas na de asfaltwerken op de N73 in voege gaan. Vermoedelijk tegen het einde van de zomer.
 
Zowel tijdens de voorbereidende werken als die van AWV blijft de hinder beperkt. Op de N73 is er steeds verkeer tussen Bree en Kinrooi mogelijk. Ter hoogte van het kruispunt kan de aannemer over een beperkte afstand een rijstrook innemen.
 
De fietsers kunnen voorlopig nog via de gewestweg langs de werfzone fietsen. Vanaf mei volgen ze een omleiding via de Nulkensstraat en de Kuilenstraat.

De bereikbaarheid van de bedrijven op de industriezone blijft gegarandeerd.
 
Ook de dienstverlening van De Lijn blijft behouden. Mogelijks komt er een tijdelijke bushalte, net buiten de werfzone. Zo kan iedereen veilig op- en afstappen.

blijf op de hoogte

Meer weten over alle AWV-werken in Bree? Neem een kijkje op de projectpagina's.
 
Nog vragen? Contacteer de omgevingsmanager via bereikbaar.limburg@wegenenverkeer.be of bel naar 0465 09 40 84 (tijdens de kantooruren).