uitbraak coronavirus binnen scholengemeenschap

Situatie op vrijdag 25 september

Op donderdagavond 24 september rees het vermoeden van een clusteruitbraak van het coronavirus binnen de scholengemeenschap van de Breese middelbare scholen Sint-Augustinusinstituut (SAB), Middenschool Heilig Hart (MHH) en Technisch Instituut Sint-Michiel (TISM). Dit werd door het CLB onderzocht waarna werd beslist om verdere maatregelen te nemen.

6 leerlingen en 1 leerkracht uit het middelbaar onderwijs testten positief op COVID-19. Ook bij lagere school de Vuurvogel in Bree centrum is momenteel 1 leerkracht en 1 leerling bewezen positief.

Als gevolg hiervan zijn er momenteel al een 120-tal hoog-risico personen bepaald uit verschillende scholen en gemeentes. Deze cijfers lopen mogelijk nog op, aangezien de contact tracing volop aan de gang is.

Wat gebeurt er dit weekend? 

Zowel scholen, artsen, eerstelijnszone Kemp en Duin, CLB als stadsdiensten werken intensief samen om:

  • De uitbraak in kaart te brengen
  • De impact te beperken
  • De betrokkenen snel en juist te informeren

Wij vragen met aandrang aan alle leerlingen van deze scholen en inwoners van Bree om de communicatie van de school af te wachten en strikt op te volgen. Op basis van deze communicatie weten leerlingen en ouders waar ze aan toe zijn en wat ze moeten doen.

Welke info ontvangen leerlingen?

Alle leerlingen krijgen een algemene mail of smartschoolbericht via hun eigen school. Enkel de leerlingen en medewerkers die gecategoriseerd worden als hoog-risico of laag-risico doelgroep, krijgen een bijkomende communicatie met verdere instructies omtrent testing en quarantaine.

Snelle en adequate reactie

Wij betreuren dit voorval ten zeerste en doen er alles aan om de verdere verspreiding van het virus te beperken. We rekenen op iedere betrokken persoon om verantwoordelijkheid te nemen om de verspreiding van het virus zo goed mogelijk in te perken. Tot slot wensen we iedereen die symptomen ondervindt een spoedig herstel.

De zes gouden regels blijven nodig

Deze situatie toont nogmaals aan dat waakzaamheid en naleving van de maatregels vandaag meer dan ooit nodig blijven. Voor alle inwoners, wel of niet betrokken bij de scholengemeenschap, zijn de zes basisregels cruciaal:

  1. Je mag iedereen zien die je wilt zien, op voorwaarde dat je afstand houdt. Je kan niet meer dan 10 personen tegelijk zien op dezelfde plaats (kinderen niet inbegrepen).
  2. Nauw contact (geen 1,5 meter, geen mondmasker...) moet zoveel mogelijk beperkt worden.
  3. Volg de basisregels m.b.t. hygiëne zoals regelmatig handen wassen
  4. Doe de activiteit het liefst buiten
  5. Bescherm de kwetsbare mensen en de risicogroepen.
  6. Hou de afstand van 1,5 meter. Draag je mondmasker als je niet op veilige afstand kan blijven of bij kwetsbare mensen.

Meer info?

Volg de lokale updates over het coronavirus https://www.bree.be/coronavirus.

Met specifieke vragen over dit voorval kunnen jullie terecht bij de contactpersonen van de scholen en het CLB.

Voor de algemene informatie kan je terecht bij de kanalen van de federale overheid via: