update 16/10: sluiting horeca, avondklok en één nauw contact

De horecazaken in ons land moeten vanaf komende maandag vier weken de deuren sluiten. Om het coronavirus in te dijken wordt er ook een avondklok ingevoerd. Hierbij het overzicht van de verstrengde maatregelen die vanaf 19 oktober zullen ingaan:

Horeca vier werken gesloten

Het overlegcomité is overeengekomen dat cafés en restaurants vanaf maandag voor 4 weken dicht moeten. De maatregel wordt na twee weken geëvalueerd. Afhalen van maaltijden blijft wel mogelijk tot 22 uur. Voor de horecasector komt er een omvangrijk steunpakket.

Avondklok vanaf middernacht

Er komt een ‘nachtklok’ tussen middernacht en vijf uur ‘s ochtends. Daarnaast komt er ook een verbod op de verkoop van alcohol vanaf 20 uur. Je verplaatsen van en naar het werk, of voor medische zorgen is wel toegelaten.

Telewerk verplicht

Na het Overlegcomité van vorige week werd erop gehamerd dat telewerk sterk aanbevolen wordt. Telewerk zou nu ook verplicht worden waar het kan zodat onder meer de druk op het openbaar vervoer vermindert. De maatregel mag de continuïteit van het bedrijf niet in het gedrang brengen. 

Slechts één nauw contact buiten het gezin

Het Overlegcomité heeft ook beslist dat elk gezin nog slechts één nauw contact mag hebben. Eén gezin mag vier dezelfde bezoekers ontvangen per twee weken. Met die personen moet wel afstand gehouden worden.  Andere mensen zien mag, al moet men dan steeds een afstand van anderhalve meter bewaren of indien dat niet mogelijk is een mondmasker dragen.

(Kerst)markten en evenementen

Evenementen kunnen blijven doorgaan, maar wel met nieuwe beperkingen wat publiek betreft. Markten en kleine kermissen blijven open, maar rommelmarkten, brocantes en kleine kerstmarkten zijn verboden. Over een week komen er nieuwe maatregelen voor cultuur en sport, publieksaantal max. 200 indoor en 400 outdoor blijft voorlopig behouden. De bestaande protocollen worden herbekeken. Er zijn ook activiteiten waar geen protocollen voor zijn. Voor deze wordt de aanwezigheid beperkt tot maximaal 40 mensen, deze maatregel gaat onmiddellijk in.

Koffietafels en rouwmaaltijden kunnen tot max. 40 personen.

Alle andere regels en protocollen werk, onderwijs, sport, jeugd, verenigingen, huwelijken, begrafenissen blijven tot volgende week. Erna volgen nieuwe richtlijnen.