update coronamaatregelen 23/9

Vandaag kwam de nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Hierbij een overzicht van de nieuwe versoepelingen. Let op: dit is de huidige stand van zaken en de informatie waarover we nu beschikken. Wanneer er de komende dagen verduidelijking volgt, zullen we hier zo snel mogelijk over communiceren

De zes gouden regels blijven centraal staan:

  • Je mag iedereen zien die je wilt zien, op voorwaarde dat je afstand houdt. Je kan niet meer dan 10 personen tegelijk zien op dezelfde plaats (kinderen niet inbegrepen).
  • Nauw contact (geen 1,5 meter, geen mondmasker...) moet zoveel mogelijk beperkt worden.
  • Volg de basisregels m.b.t. hygiëne zoals regelmatig handen wassen
  • Doe de activiteit het liefst buiten
  • Bescherm de kwetsbare mensen en de risicogroepen
  • Hou de afstand van 1,5 meter. Draag je mondmasker als je niet op veilige afstand kan blijven of bij kwetsbare mensen

Momenteel adviseren de experten om per persoon per maand met maximaal 5 personen (naast je huisgenoten) nauw contact te hebben. 5 is een referentiecijfer en kan variëren van 1 tot 5 afhankelijk van de gezondheidssituatie.

mondmasker

Vanaf oktober is het niet meer verplicht om het masker buiten te dragen behalve als het te druk wordt of wanneer de veiligheidsafstand niet kan gegarandeerd worden

In het openbaar vervoer, winkels, de cinema... blijft het dragen van een mondmasker verplicht.

bijeenkomsten

Evenement dat je zelf organiseert: het aantal gasten blijft beperkt tot 10, kinderen niet inbegrepen. Dit geldt ook voor bijeenkomsten op straat.

Professioneel georganiseerde evenementen zoals recepties of huwelijksfeesten: hier gelden dezelfde regels en protocollen als in de horeca. Er is geen limiet voor het aantal gasten, maar dansfeesten zijn nog altijd niet toegelaten.

Publieke evenementen: hier blijft dezelfde regel gelden. Maximaal 200 personen binnen en 400 personen buiten. Uitzonderingen zijn mogelijk.

De protocollen rond sport, cultuur, onderwijs,... moeten hierdoor aangepast worden. Op dit moment zijn de bestaande protocollen nog van kracht. Deze regels zullen worden herwerkt door de bevoegde ministers in samenwerking met de verschillende sectoren. De bedoeling is om aan alle sectoren perspectief en standvastigheid te bieden, zodat ze voldoende capaciteit kunnen opnemen en de sector kan herstellen

epidemiebarometer 

Er wordt gewerkt aan een epidemiebarometer. Deze werkt volgens het principe ‘hoe meer de situatie achteruit gaat, hoe meer maatregelen moeten genomen worden’ en zal zich vooral baseren op het aantal hospitalisaties. Zo kan iedereen de epidemiologische situatie beter opvolgen.

griepseizoen en callcenter 

Het griepseizoen komt eraan. Deze symptomen kunnen snel verward worden met die van covid-19. Raadpleeg bij twijfel altijd de dokter. De testcapaciteit zal hiervoor ook worden opgedreven.

Er komt een centraal callcenter naar waar je kan bellen om een coronatest aan te vragen. Er komt ook een bijbehorend afsprakenplatform dat de afspraken zal verdelen over de beschikbare centra.

Op 30 september wordt de app ‘corona alert’ gelanceerd. Via deze app zal je gewaarschuwd worden wanneer je langere tijd in de buurt van iemand met corona bent geweest die ook gebruikt maakt van de app.

quarantaineperiode 

Vanaf 1 oktober wordt de quarantaineperiode beperkt tot 7 dagen. Als je symptomen hebt, moet je meteen in isolatie en je zo snel mogelijk laten testen. Als de test positief is, blijf je in quarantaine voor 7 dagen. Als de test negatief is, mag je je quarantaine verlaten.

Als je geen symptomen hebt, maar nauw contact hebt gehad met iemand die positief testte, moet je zo snel mogelijk in quarantaine gedurende 7 dagen. Je maakt ook een afspraak om één test af te nemen op dag 5 van de quarantaine. Als die positief is wordt de quarantaine met 7 dagen verlengd. Als de test negatief is, mag je uit quarantaine komen na de 7 dagen.

reisadvies

Reizen naar een rode zone is niet langer verboden, wel sterk afgeraden, alsook reizen naar een oranje zone. Als je uit een rode zone terugkeert moet je vanaf 1 oktober ook 7 dagen in quarantaine en na 5 dagen een test laten uitvoeren. Als je minder dan 48 uur in een rode zone verblijft is dit niet verplicht.