update coronamaatregelen: lopende maatregelen blijven van kracht

Het Overlegcomité heeft vandaag, donderdag 6 januari, de epidemiologische situatie besproken. De snelle verspreiding van de omikronvariant zorgt voor een forse stijging in het aantal besmettingen. Daarom wordt gekozen voor het aanhouden van de lopende maatregelen. Tegelijk besprak het Overlegcomité ook de middellangetermijnstrategie waarin voorspelbaarheid en perspectief centraal staan.

Op basis van de laatste wetenschappelijke gegevens lijkt het erop dat de omikronvariant drie tot vier keer meer besmettelijk is, maar mogelijk minder ziekmakend. Dit vertaalt zich nu reeds in een snelle stijging van het aantal besmettingen (+79% de voorbije week) en een toename van de ziekenhuisopnames (+20%). De bezetting van de afdelingen Intensieve Zorgen blijft voorlopig nog dalen, maar minder uitgesproken dan de week ervoor.

Het Overlegcomité oordeelt dat in de huidige situatie het aangewezen is het pakket lopende maatregelen aan te houden.

telewerk

Telewerk blijft verplicht, minstens vier dagen per week. Per week kan er maximaal één terugkeermoment waarbij men te allen tijde een maximale personeelsbezetting van 20% respecteert.

Teambuildings en andere activiteiten zoals met fysieke aanwezigheid op de arbeidsplaats, zowel binnen als buiten, blijven verboden.

samenkomsten, activiteiten en evenementen 

De huidige beperkingen of sluitingen van bepaalde samenkomsten, activiteiten en evenementen - bijvoorbeeld in de horeca, het nachtleven of in het sportieve en culturele leven – blijven van kracht. 

onderwijs

Het Overlegcomité bevestigt de geplande heropening van het onderwijs vanaf 10 januari. Dit betekent opnieuw volledig contactonderwijs voor het kleuter-, lager en secundair onderwijs, en het deeltijds kunstonderwijs. Hierbij moeten de volgende preventieve maatregelen gerespecteerd worden:

  • permanent inzetten op ventilatie,
  • mondmaskerplicht vanaf 6 jaar,
  • respect voor de test- en quarantaineregels. Zo zullen klassen gesloten worden gesloten vanaf 4 besmettingen (kinderen met symptomen), 
  • vergaderingen blijven digitaal plaatsvinden
  • het mengen van klasgroepen in gemeenschappelijke binnenruimtes (studie, refter, ...) wordt maximaal vermeden,
  • ééndaagse uitstappen zijn toegelaten conform de geldende regels in de samenleving,
  • extra-murosactiviteiten met overnachting blijven opgeschort.

Er wordt een oproep gedaan aan ouders om kinderen zoveel mogelijk te zelftesten.

Wat het hoger onderwijs betreft, nodigt het Overlegcomité de ministers van Onderwijs uit om samen met het onderwijsveld na te gaan op basis van welke (bijkomende) preventieve maatregelen het hoger onderwijs georganiseerd wordt vanaf 10 januari.

test- en quarantaineregels 

Wie recent gevaccineerd is tegen het coronavirus en een hoogrisicocontact heeft gehad, zal vanaf 10 januari niet meer in quarantaine moeten en geen PCR-test meer moeten afleggen. Belangrijke voorwaarde: het mag maximum vijf maanden geleden zijn dat die persoon een prik heeft gekregen (tweede vaccin of booster dus). Wie niet aan die voorwaarde voldoet, moet wel nog in quarantaine.

  • Wie gevaccineerd is en binnen de laatste vijf maanden een prik heeft gekregen (tweede vaccin of booster), moet na een hoogrisicocontact geen PCR-test meer afleggen en moet ook niet meer in quarantaine. 
  • Gevaccineerden die geen vaccin of booster kregen in de laatste vijf maanden moeten na een hoogrisicocontact nog steeds in quarantaine. Ze mogen vanaf dag 4 uit quarantaine, indien ze tot en met dag 7 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.
  • Wie niet gevaccineerd is, moet na een hoogrisicocontact ook in quarantaine, maar mag die pas vanaf dag 7 verlaten. Zij moeten vanaf dan tot dag 10 dagelijkse negatieve zelftesten kunnen voorleggen.
  • Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie. De isolatieperiode wordt wel verkort, van 10 dagen naar 7 dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag uit isolatie.

In dit nieuwe test- en quarantainebeleid neemt het belang van zelftesten toe. Zelftesten zijn beschikbaar in de supermarkt en de apotheek. Voor mensen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming is de zelftest in de apotheek beschikbaar aan 1 euro (max. 4 zelftesten per persoon per 14 dagen).

middellangetermijnstrategie en coronabarometer

Het Overlegcomité heeft zich ook gebogen over het voorbereidende werk van het COVID-19 Commissariaat met betrekking tot een middellangtermijnstrategie en het ontwerp van coronabarometer. Aan het COVID-19 Commissariaat werd gevraagd om de barometer verder te verfijnen en uit te werken.