Vanaf 1 januari 2022 wordt ons afval opgehaald met Optimo

Vanaf 1 januari 2022 zal de ophaling van het afval bij ons aan huis anders verlopen. Het nieuwe systeem heet Optimo en biedt heel wat voordelen, voor onze inwoners, het milieu én de mobiliteit. 

Op dit moment bereidt Limburg.net alles voor om de overschakeling naar het nieuwe systeem vlot te laten verlopen. Tot 1 januari 2022 verandert er niets. Om de overschakeling naar Optimo vlot te laten verlopen, informeren we je toch graag nu al. In het najaar ontvangt je uiteraard nog de verdere nodige praktische informatie, zoals waar en wanneer je de afvalzakken kan vinden. Ook in de afvalkalender van 2022, die je in december 2021 krijgt, zetten we alle informatie en sorteerregels nog eens op een rij!

Wat is Optimo?

Limburg.net gaat het afval in je gemeente op een andere manier ophalen vanaf 1 januari 2022. Dat nieuwe systeem heet Optimo. Het afval dat je thuis in zakken sorteert, komen we bij je aan huis ophalen, met één vrachtwagen, op dezelfde dag. Elke afvalsoort heeft een eigen kleur zak. Een sorteerinstallatie sorteert de zakken op kleur. Daarna kan elke afvalsoort naar de juiste verwerker worden gebracht. Op deze manier kunnen we meer afvalstoffen recycleren en opnieuw als grondstof gebruiken. Slim sorteren, beter recycleren.

optimo 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat verandert er?

  • We halen 3 afvalsoorten in zakken op: 1 extra afvalsoort: textiel. Huisvuil en pmd zitten al in afvalzakken, en in de toekomst is dat ook het geval voor textiel.
  • U kan deze afvalsoorten om de twee weken op dezelfde dag aanbieden.

optimo 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat verandert er niet?

  • Voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) verandert er niets. De gft-container wordt ook in 2022 tweewekelijks geledigd.
  • De maandelijkse ophaling van papier en karton verandert niet. Dit kan niet mee in de Optimo-ophaalwagen.
  • Grofvuil blijven we aan huis ophalen, op aanvraag en tegen betaling.
  • De textielcontainers en glasbollen blijven bestaan.

Afvalbelasting

Dankzij Optimo halen we meer afvalsoorten tegelijk aan huis op voor dezelfde prijs. De afvalbelasting zal in 2022 niet veranderen.
 

Wat zijn de voordelen?

1. Meer afval tegelijkertijd aan huis opgehaald

Met Optimo worden er meer afvalsoorten tegelijk aan huis opgehaald. Dat is handig en tijdsbesparend. Omdat we verschillende afvalsoorten op dezelfde dag ophalen, moet u voortaan ook maar één ophaaldag onthouden voor alle afvalzakken.

2. Automatische sortering

Al het afval gaat naar de automatische sorteerinstallatie in Beringen. Daar worden de zakken per kleur uitgesorteerd en vertrekken ze per afvalsoort naar de verwerken die instaat voor de recyclage.

3. Minder vrachtwagens op de baan

Eén afvalwagen haalt alle afvalsoorten op. Dat betekent dat er minder verkeer is in de straten. Het zorgt bovendien voor minder uitstoot van fijn stof en CO2 . Goed voor het milieu, het klimaat, de mobiliteit en onze gezondheid!

4. Klaar voor de toekomst

De recyclagetechnieken evolueren voortdurend. Sommige afvalsoorten worden nu nog niet gerecycleerd omdat het technisch niet mogelijk is of omdat het niet rendabel is. In de toekomst is dat misschien wel het geval. Optimo biedt de flexibiliteit om afvalsoorten toe te voegen en in dezelfde ophaling mee te nemen. Zo kunnen we in de toekomst nog slimmer sorteren en dus beter recycleren.