Verkiezingen 9 juni: zo gaat het praktisch

Voor de Vlaamse en federale verkiezingen is er een opkomstplicht voor wie 18 jaar of ouder is en voldoet aan de kiesvoorwaarden. Voor de Europese verkiezingen geldt een opkomstplicht vanaf 16 jaar. Opkomstplicht betekent dat je op de dag van de verkiezingen naar het stembureau moet gaan. Je gaat ook het stemhokje in. De stemmen zelf is geheim, maar je mag ook blanco stemmen. Er is dus opkomstplicht en geen stemplicht. 

Waar moet je stemmen?

In de week van 27 mei krijg je een oproepingsbrief via de post. Je ontvangt de oproepingsbrief ook digitaal aIs je eBox geactiveerd is. Op je oproepingsbrief vind je in welk stemlokaal en stembureau je moet gaan stemmen. In Bree kan je stemmen in Sporthal Olympia of in het Itterdal. Op je oproepingsbrief staat naar welk stembureau jij moet gaan.

Om hoe laat opent en sluit het stembureau?

Het stembureau is geopend tussen 8.00 u en 16.00 u. Houd er rekening mee dat er wachtrijen kunnen zijn. Ga gerust je stem uitbrengen in de namiddag om de drukke ochtenduren te vermijden.

Wat moet je meenemen?

Je identiteitskaart en oproepingsbrief op papier of digitaal. Stem je voor iemand anders met een volmacht, dan moet je je papieren oproepingsbrief en het volmachtformulier meebrengen.

Toegankelijkheid

Heb je een beperking of ben je minder mobiel? Er worden parkeerplaatsen voorzien voor mindervaliden. Elk stemlokaal heeft een drempelloze toegang en een aangepast stemhokje. Een bijzitter of stadsafgevaardigde helpt je graag persoonlijk verder. Met toestemming van de voorzitter mag een persoon naar keuze of een assistentiehond je begeleiden.

Hoe stem je geldig?

Je kan op verschillende manieren een geldige stem uitbrengen. Aan de hand van dit eenvoudig schema leggen we dit uit.

schema

Stemmen met de stemcomputer, hoe werkt dat ook alweer?

schema

Je vindt een filmpje over elektronisch stemmen op bree.be/verkiezingen-2024

Heb je nog vragen?

 

Foto's: © Lien Notebaert