Zaai je mee?

Ook in 2021 bundelen de 3 regionale landschappen in Limburg de krachten en organiseren ze samen een aankoop van zaadmengsels voor bloemrijke akkers en weiden. Iedere Limburgse vereniging die wil inzaaien kan tot eind februari zijn bestelling plaatsen via haar regionaal landschap. Door de gezamenlijke aanpak kunnen de verenigingen extra voordelig zaadgoed bestellen én worden in heel Limburg stukken grond omgevormd naar kleurrijke bloemenakkers, die zorgen voor meer biodiversiteit.

Het aanleggen van bloemenakkers oogt niet alleen mooi, ook de natuur vaart er wel bij. Dieren zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen maar die zijn steeds moeilijker te vinden.  Bijen en vlinders bijvoorbeeld vinden met moeite nog voldoende nectar en stuifmeel.

De bloemen en kruiden in de bloemenakkers trekken veel vlinders, bijen en hommels aan die zich tegoed kunnen doen aan stuifmeel en nectar. Vogels kunnen dan weer profiteren van het aanbod aan zaden en de insecten. De muizen die schuilen in de akker, zijn een traktatie voor roofvogels en de bloemenrijke velden vormen een broedplaats voor tal van soorten zoals de patrijs. Kleine zoogdieren en zelfs reeën kunnen hun kostje verzamelen in de akkers.

Verenigingen zoals wildbeheereenheden, natuurverenigingen, imkerbonden, scholen, gemeentebesturen, landbouwers maar ook particulieren… die een bloemenrijk perceel willen aanleggen, kunnen tot 22 februari 2021 zaadmengsels bestellen via www.limburgzaait.be.

Er werden verschillende soorten mengsels samengesteld, telkens te koop per kg. De zaden zijn niet behandeld of ontsmet én ze zijn in de lage landen gewonnen. Het zaadgoed kan in april afgehaald worden in het kantoor van één van de 3 regionale landschappen. De afhaaldatum wordt bekendgemaakt na levering van het zaadgoed.

Door deze unieke en globale aanpak over heel Limburg krijgen de Regionale Landschappen een goede prijs voor het zaadgoed en krijgt de natuur in Limburg een stevige boost. Limburg zal deze zomer in bloei staan!

Bestelformulier en meer uitleg over de verschillende zaadmengsels vind je via www.limburgzaait.be.

Meer info: Regionaal Landschap Kempen en Maasland, trees.verhelle@rlkm.be.